Bezienswaardigheden

                                                         Het Balatonmeer

Dé toeristische trekker van Hongarije is zonder twijfel het Balatonmeer. Het is het grootste zoetwatermeer van west- en midden- Europa.  De temperatuur van het water bereikt in de zomer een heerlijke 20 tot 26 graden.

                                                    

Badacsony is een bekende badplaats aan het Balatonmeer in een werkelijk schitterende omgeving. Vanuit het leuke haventje kunt u verschillende tochtjes over het meer maken b.v. naar de overkant  nar Fonyod waar elke woensdag en zaterdagochtend een markt is, voor de jeugd vaart er elke avond een discoboot. Verder zijn er in Badacsony veel restaurantjes en terrassen met zigeunermuziek, elke dag staan er kraampjes in het centrum met souvenirs e.d., voor de liefhebbers van de schilderkunst zijn er prachtige schilderijen te bekijken in het Egri Joszef muzeum. Op de berg "Badacsony" zijn veel wandelroutes aangegeven die langs druivenvelden en bossen gaan, ook komt men langs schitterende rotspartijen, die ook wel de orgelpijpen van Hongarije genoemd worden. 

Voor paardenliefhebbers is het een aanrader om naar de paardenshow in Salfold te gaan, de show is zeker een bezoek waard.

                                 

In  Tapolca kunt u een bezoek brengen aan de grotten, waar men met een bootje door vaart. dinsdag en vrijdag is er markt ,zowel een gewone markt als een zigeunermarkt.  In het centrum van de stad kunt u naar  harte lust winkelen.

In  Szigliget  staat een grote “Wijnkelder” , deze is zeker een bezoekje waard, hier wordt regelmatig een folkloristische avond opgevoerd, met dans en muziek.

                                                

Als u de oude burcht in Szigliget beklimt kunt u genieten van schitterende vergezichten over bergen en dalen. 

De oudste stad aan het meer is Keszthely met veel bezienswaardigheden: aangename stranden met een reuzen-waterglijbaan, veel gezellige oude straatjes met ontelbare winkeltjes, elke dag is hier een markt, vergeet niet het in 1754 gebouwde Festectics kasteel te bezoeken, dat omgeven wordt door een prachtig park. Op 4 km. afstand van Keszthely ligt Héviz met het, door mooie badhuizen omgeven, mineraalrijke meer met zijn radioactieve modder en zwavelbaden, zeker een aanrader als het een dag wat minder weer is.

                                                  

Als U nu weg 76 vervolgt, en na 5 km. rechtsaf naar Kehidakustany, kunt u daar een bezoek brengen aan een groot waterparadijs voor jong en oud met binnen en buitenbaden, glijbanen, golfbad ,sauna enz. enz.   In Sümeg  kunt u een bezoek  brengen aan de burcht,  waar ridderspelen opgevoerd worden .Balatonederics: Afrikamuseum, klein maar leuk op de weg erheen kunt u deltavliegen

Elke zondagmorgen is er een grote leuke rommel en kledingmarkt in Cserszegtomaj ,dit is prima te combineren met  een bezoek aan een prachtige boedhistische tempel op een bergtop, door Dalai Lama ingewijd, weg vervolgen, daarna richting Sümeg, dan komt u in  Zalaszántó, nu borden volgen met het woord STUPA erop.                                                            

                                                                   

Een prachtig natuurgebied is in de buurt van Szentbekkalla, Mindszentkalla en Salfold, dit zijn prachtige authentieke dorpjes om zo eens door heen te rijden met de auto.

De Koninginnestad Veszprém is een op het eerste zicht een rustig en verlegen stadje. Toch heeft ook deze stad op ontspanningsgebeid heel wat aan zijn bezoekers te bieden.  Zo is een familiebezoek aan de dierentuin van Veszprém meer dan de moeite waard. Avonds kan u ook in Veszprem genieten van tal van typische restaurants die zowel lokale als internationale gerechten aanbieden Vooral de heerlijke goulash maar ook de voortreffelijk traditionele kipgerechten doen u waarschijnlijk al het water in de mond krijgen.

                                    

Het schiereiland Tihány , met zijn zeldzaam mooie vergezichten zou iedereen moeten bezoeken, het hele schiereiland is tot natuurmonument verklaard, er rijdt dagelijks een treintje over het hele eiland.

Tihany staat bekend om zij Abdijkerk met twee barokke torens uit 1055. De uitstekende akoestiek komt van pas bij de orgelconcerten in de zomer. Vanaf de kerk heeft u een prachtig panorama over het meer. Heel bijzonder is het binnenmeer. Dit meer is een beschermd natuurgebied en ligt 25 meter boven het Balatonmeer! Op het schiereiland is ook een openluchtmuseum.

                                              

                                     

Balatonnalmádi is een grote vakantiebadplaats met veel toerischtische aktiviteiten en omgeven door prachtige heuvels, waar men hele mooie wandelingen kan maken. Behalve enkele kerken en andere monumenten is hier ook een uitkijktoren met een schitterend panorama over het meer en de omgeving. Het centrum van het stadje is erg gezellig evenals het mooie strand.

            

De stranden van het Balatonmeer zijn vrijwel overal grasstranden. U komt in het water door middel van een trapje. Voor veel stranden moet u een kleine vergoeding betalen voor de faciliteiten en het schoonmaken er van. Wij wijzen u erop, dat de hoofdweg en het spoor vrij dicht langs de kust van het meer lopen. Gedurende het seizoen, dat altijd in mei van start gaat  zijn er op tal van plaatsen festivals, sportwedstrijden en folklore markten.

Ook voor muziek kunt u in verschillende plaatsen terecht, enkele voorstellingen worden zelfs in de openlucht gehouden. Het seizoen wordt in september afgesloten met wijnoogstfeesten in vele dorpen.

                                                           

Lekker eten kunt overal langs het meer in restaurants en csárda's, met typische Hongaarse gerechten, wijnen en sfeervolle Hongaarse muziek. Het achterland van de noord kant is het Bakony gebergte. Hier treft u grotten, wijnhellingen en bossen aan, maar ook een groot aantal wijngaarden die de druiven verbouwen voor de Balatonwijnen.

Balatonfenyves  ligt aan de zuidzijde van het Balatonmeer, het water is hier het eerste stuk ondiep, ideaal als u met kleine kinderen bent die nog niet kunnen zwemmen

                         

Vanuit deze plaats gaat een smalspoor trein door het natuurreservaat van Nagyberek naar Csisztafürdö wat bekend staat om zijn volkskunst en wijnen.

Fonyód is gebouwd rondom een berg en heeft mooie stranden en een levendige binnenstad.Elke woensdag en zaterdag is er een grote levendige markt waar u van alles kunt kopen, van fruit tot jonge honden.

                 

 

                                                Het Velencemeer

Met slechts een oppervlakte van 26 vierkante kilometer (10.8 km lang en 2.3 km breed), is het Velencemeer het kleine zusje van het Balatonmeer maar zeker niet minder belangrijk. Door de geringe diepte van het meer (ongeveer 1,5 meter), heeft het water in de zomer een aangename temperatuur van ongeveer 26 tot 28 graden en is daarmee dus warmer dan het Balatonmeer. De bodem van het meer voelt zacht aan. Op het meer kunt u uitaard prima zeilen en surfen, op verschillende plaatsen kunt u watersportartikelen huren.

                                          

Aan de noord kant van het meer ligt het Velence gebergte. Hier zijn uitstekende wandelmogelijkheden. Ook is hier een groot natuurreservaat waar verscheidene beschermde planten - en vogelsoorten voorkomen.

                                            

 Op diverse plaatsen rondom het meer loont het de moeite om een hengel uit te werpen. Denkt u wel om een vergunning! De meeste stranden vindt u aan de zuid- en oostkant van het meer. De plaatsen Agárd, Gádony, Velencefürdö, Kápolánsnyék en Velence zijn aan elkaar gegroeid en vormen zo het toeristische centrum van het Velencemeer.

In Velence heeft u vanaf de Bence berg een fantastisch uitzicht over het meer

                                                               

In elke plaats treft u uitstekende stranden aan en zijn er voldoende mogelijkheden voor vertier. Restaurantjes, csárda's, terrasjes en enkele musea zullen u graag als gast ontvangen. In de zomer maanden worden er in Agárd popconcerten gegeven en zijn er zeil- en kanowedstrijden. Net zoals bij het Balatonmeer loopt ook bij het Velencemeer de doorgaande weg en de spoorlijn dicht bij de oevers.

                                                                  Boedapest

Het openbaar vervoer in Boedapest is geweldig,men kan losse kaartjes kopen, een 3 daagse of een weekkaart, de metro in Boedapest gebruikt 3 kleuren t.w.:de rode, blauwe en gele lijn, bij “ Deak F. Ter”, kan men altijd overstappen op een andere kleur lijn.

                        Ik heb hieronder wat beknopte bezienswaardigheden voor u opgeschreven, die u eigenlijk niet mag missen.

-           Zowel in zomer als in de winter, kunt u gaan zwemmen in het prachtige thermaalbad“Szechenyi Furdo”,met gele metrolijn, zowel binnen als                                     buitenbaden met verschillende themperaturen van 17o tot  45 o, echt een aanrader!

                                                    

-          Een bezoek aan het vrijheidsplein (gele metrolijn) uitstappen bij Hosok ter,  hier bevindt zich: het landbouwmuseum, kunstmuseum, de oude dierentuin, een pretpark, circus en niet te vergeten een groot stadspark, in de winter is er een ook ijsbaan op deze ijsbaan werd eens Rintje Ritsma en Sven Kramer wereldkampioen 

                                         

-          Met de rode metro lijn naarBattyany ter” en vandaar lopen of met de bus (varbusz) naar de Matthiaskerk, hier is Sissi gekronigd en het vissersbastiljon met z’n mooie uitzicht over B’pest. vanuit hier kunt u ook zo wandelen naar het koninklijk paleis en de burcht. Vlak achter de Matthiaskerk ligt een oud ondergronds ziekenhuis uit de tijd van de 2e wereldoorlog, aan de Lovas Ut. zie www.sziklakorhaz.hu is zeker de moeite waard dit is maandag gesloten, een eindje verder in dezelfde straat ligt “t labyrint een onderaards grottenstelsel ook leuk!

        

-          Met de gele tramlijn 2 of 2a tot aanFovam ter” nu bent u vlakbij de oude markthallen, waar elke dag verse groente, fruit en vlees wordt verkocht.

                                        

-          Als u de straat oversteekt loopt u zo de Vaci Ut in de Kalverstraat  van Boedapest

-          Met de gele metrolijn naar “Opera”, hier is de geweldige staatsopera van B’pest, u kunt natuurlijk een voorstelling bij gaan wonen www.opera.hu of een rondleiding door het prachtige gebouw doen.

                          

-          Met de rode lijn naar “Astoria” en vandaar uit naar de Joodse Synagoge de grootste van Europa te lopen, ook is het leuk om hier zo wat rond te wandelen in deze Joodse buurt.

    

-          Met de tram 2 of 2a naar “Fovam ter” dan de brug oversteken,en vandaar uit wandelen naar de Gellertberg met de citadel en het vrijheidsbeeld.

                              

-          Bij helder weer een prachtig uitzicht en men kan de 6 bruggen over de Donau zien.

-          Met de rode lijn naar “Batthhyanyter” nu een treinkaartje kopen voor de Hev, deze trein gaat naar Szentendre, dat is een prachtig schilderachtig dorpje buiten Boedapest

                    

-          Met de tram 2 of 2a tot aan “Vigado” hier in de buurt kunt u kaartjes kopen voor een boottocht over de Donau.

         

     

                        Nogmaals heel veel plezier in het prachtige Hongarije!